De la o medicină alternativă la un nou tratament pentru epilepsiile refractare: Canabidiolul poate urma aceeași cale pentru tratarea tulburărilor neuropsihiatrice?
Abstract
Deși canabisul este cunoscut de veacuri ca „medicament alternativ” pentru a oferi ameliorări de convulsii, durere, anxietate și inflamații, a existat întotdeauna o analiză științifică limitată pentru a dovedi și stabili utilizarea acestuia în clinici.
Studiile timpurii efectuate de grupul Carlini în Brazilia au sugerat că canabidiolul (CBD), un fitocannabinoid non-psihotrop prezent în Cannabis sativa, are proprietăți anticonvulsivante la modelele animale și o frecvență redusă a convulsiilor în studiile umane limitate.
În ultimii ani, utilizarea potențială a extractului de canabis în epilepsia refractară, inclusiv epilepsiile din copilărie, cum ar fi
- sindromul Dravet și
- sindromul Lennox-Gastaut, a deschis o nouă eră de tratare a pacienților cu epileptie.
Astfel, un număr considerabil de studii pre-clinice și clinice au furnizat dovezi puternice că fitocanabinoizii au proprietăți anticonvulsivante, precum și promițătoare în tratamentul diferitelor tulburări neuropsihiatrice, cum ar fi
- depresia,
- anxietatea,
- tulburarea de stres post-traumatic (PTSD),
- dependență,
- tulburări neurodegenerative și tulburări ale spectrului autist (TEA).
Având în vedere progresele canabinoizilor, în special CBD, în tratamentul epilepsiei, ar fi posibilă aceeași așteptare cu privire la tratamentul altor tulburări neuropsihiatrice?
Prezenta revizuire evidențiază unele contribuții ale cercetătorilor brazilieni și ale altor studii raportate în altă parte asupra istoriei, a datelor preclinice și clinice care stau la baza utilizării canabinoizilor pentru tratamentul deja răspândit al epilepsiilor refractare și posibilitatea utilizării în tratamentul unor tulburări neuropsihiatrice.
Rafael M Bitencourt 1, Reinaldo N Takahashi 2, Elisaldo A Carlini 3
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33643100/- A se studia grafice si tabele din articolul original